Commissie Watersport Opleidingen
Zeilschool de Vuntus is aangesloten bij de stichting CWO (Commissie Watersport Opleidingen). De CWO bestaat uit de samenwerkende organisaties HISWA, ANWB, KNWV en RECRON en waarborgt een uniforme diplomering bij alle aangesloten vaarscholen en verenigingen. Hiertoe voert het CWO regelmatig kwaliteitscontroles uit.
De CWO-diplomering gaat als volgt in zijn werk: de vorderingen van een cursist worden vastgelegd op een vorderingenstaat. Hierop zijn alle eisen voor het diploma aangegeven. Als aan het eind van de cursus alle eisen zijn afgetekend, dan wordt de vorderingenstaat omgezet in een diploma of een zegel in een CWO-watersportpaspoort. Lukt het niet een diploma te halen, dan kan de cursus op vertoon van de vorderingenstaat later in het seizoen bij Zeilschool de Vuntus of een andere CWO-zeilschool worden afgerond.
Let op: alle praktijkseisen op een vorderingenstaat moeten tijdens hetzelfde seizoen worden afgetekend! Dit is een CWO-eis waar elke bij de CWO aangesloten zeilschool zich aan dient te houden.
Hoe lang doe ik over een diploma?
Een cursist die voor het eerst zeilt, is over het algemeen na een vier- of vijfdaagse cursus in staat het eerste diploma te halen. Dit gaat niet altijd op omdat het afhankelijk is van de cursist zelf, maar ook van de weersomstandigheden. Voor het tweede en derde diploma zijn naast de instructie ook veel praktijkuren nodig. Meestal duurt het halen van het tweede en derde diploma ieder twee seizoenen. Bij het derde diploma is het maken van praktijkuren veel belangrijker. Speciaal hiervoor vaart de zeilschool ook met een Opticlub. Hierover kunt u meer vinden onder Cursussen.
CWO-Instructeurs
Zeilschool de Vuntus onderscheidt zich van andere zeilscholen door een strenge selectie voor nieuwe instructeurs. Niet iedere zeiler die zich aanmeldt kan er instructeur worden omdat wij het zeilles geven aan kinderen echt als een specialisme zien.
De zeilschool investeert veel tijd en moeite in de opleiding en begeleiding van de instructeurs. Allereerst moet natuurlijk de eigen zeilvaardigheid van een instructeur goed zijn. Daarna start een nieuwe instructeur met lesgeven onder begeleiding van een ervaren begeleider / instructeur. Een belangrijk uitgangspunt is dat een Vuntus-instructeur nooit klaar is met leren lesgeven.
Als de instructeur eenmaal met de opleiding gestart is wordt hij of zij van dag tot dag begeleid bij het lesgeven, om uiteindelijk (vaak na meerdere seizoenen) als zelfstandig zeilinstructeur te worden afgerond. De staf wordt hierin bijgestaan door een externe, door het CWO erkende Opleider. Uiteindelijk doen we dit alles om een zo goed mogelijke zeilopleiding te kunnen garanderen van de cursisten.